walmart
djvt_logo

De Jeugd van Tegenwoordig

Hoor jij dat ook altijd, al die ouderen die praten over de jeugd van tegenwoordig? Volgens hen zitten we altijd maar te gamen, te facebooken en te hangen op de bank. Meer dan 2000 jaar geleden schreef Socrates ook al over de jeugd van tegenwoordig. Maar hij had het natuurlijk niet over ons, of toch wel?

“Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeuren aan kletspraatjes in plaats van training… Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap, … en tiranniseren hun leraren.”

Voordat Socrates dit schreef, dachten alle ouderen ook zo over de jeugd, en over 2000 jaar ook nog. Dit komt door de generatiekloof tussen ons, de jongeren, en de ouderen. Dat heeft alles te maken met het ‘puberbrein’, de ontwikkeling van de hersenen in de pubertijd. Het is biologisch, dus je krijgt het er als mens niet uit.

Generaties

Ook pedagogen van nu vinden dat hij wel een beetje gelijk heeft. Stel je voor, we geven alle generaties een naam: je hebt de babyboomers, dat zijn de ouderen. Daarna komt de x-generatie, die zijn nu succesvol in het bedrijfsleven en willen iets van hun leven maken. Dan heb je de y-generatie, dat zijn de dertigers. Ze zijn opgegroeid met computers en weten er zoveel van, dat ze succesvol zijn in het bedrijfsleven. Na de y-generatie komt de z-generatie, ook wel de internet-generatie genoemd. Zij gebruiken heel veel het internet als hulpmiddel. Ze willen ook het liefst niet fysiek bij besprekingen zijn, maar via het internet.

Nu is er een nieuwe generatie ontstaan, dat zijn wij. Het heet de c-generatie. Ze zitten bijna 24 uur per dag achter de computer te facebooken en twitteren. Doordat ze zo veel op het internet zitten, vinden de babyboomers ze al snel asociaal, en gebruiken ze de uitspraak de jeugd van tegenwoordig.

Maar natuurlijk zijn niet alle jongeren zo, er zijn ook heel veel jongeren die niet zo veel achter de computer zitten. En gelukkig is de uitspraak niet altijd negatief bedoeld. Wat degenen die het gebruiken trouwens vaak vergeten, is dat ze zelf vroeger ook een nieuwe generatie waren. Bovendien hebben ze ons zelf zo opgevoed.

1 reactie